Råd och tips

VIKTORIJAS SERVICE RÅD

Alla som har städat sitt eget hem har, någon gång, möts av svårigheter. Idag finns det en mängd av rengöringsmedel, utrustningar och maskiner och det är viktigt att man vet hur man ska välja och använda dem.

Man behöver definitivt inte alltid följa tjugo år gamla rengöringstips. Många moderna tillvägagångssätt är mycket mer effektiva och bekväma. Några av de gamla rengöringstipsen är emellertid fortfarande aktuella.

  • Vattna inte svåråtkomliga och dammiga delar eller teknisk utrustning. Ett av de enklaste sätten att ta bort damm är att dammsuga det. Det är lätt att ta bort damm från elektriska apparater utan att skada dem.
  • Man kan rengöra förkalkade vattenkokare med speciella kemiska rengöringsmedel men många av dem kan vara skadliga för hälsan. Ni kan istället lägga vatten och ättika i vattenkokaren och koka upp det. Sedan kan ni hälla ut vattnet. Upprepa processen tills allt kalk är borta. Innan ni börjar använda vattenkokaren bör ni tvätta den noggrant.
  • När ni städar lokaler kan ni följa principen ,“top-down”. Först rengör ni den översta nivån och i slutet rengör ni golvet. Det är mer effektivt eftersom ni kommer då att kunna samla upp allt damm som sjunkit ner.
  • Rengör inte trämöbler med en fuktig trasa. För trämöbler finns det en speciell rengöringsspray som impregnerar trädet och skyddar det från skadliga miljöeffekter.
  • Välj lämpliga trasor. Det sägs att en snål person betala två gånger. Välj högre kvalitet och hårdare mikrofiberdukar. De kan tjäna en lång tid och rengör ordentligt.
  • Om ni har spillt vätska på möbler är det viktigt att förhindra bildandet av fläckar. Det är mycket svårt att ta bort fläckarna efter en tid har gått. Det är viktigt att ni blöter fläckarna med vatten tills ni hittar rätt verktyg för att torka upp dem.
  • Ett stort antal skador i hemmet kommer från husdjur som gillar att markera sitt territorium, gnaga, riva möbler och väggar. Ni kan smörja med ättika platsen som ert husdjur brukar markera. Det hjälper mot urinlukt och husdjuret kommer inte kissa mer på denna plats.
  • Under regnperioden smutsas ofta våra mattor ner. Om det har hänt bör ni inte tvätta det smutsiga stället. Först låt den torka ordentligt, sedan skrapa bort smuts och låt den igen stå ett par timmar. Den återstående smutsen blir lättare att ta bort.
  • Barn sätter ofta fast tuggummi på fel plats. Det fastnar när ni försöker ta bort den. För att ta enkelt bort tuggummit lägg krossad is på det. Frysta tuggummin hårdnar och blir lätt att skrapa bort med något verktyg.

Ta hand om ert hem!